Pandemická situace kolem covidu-19 stále vzbuzuje mnoho otázek a konspirační teorie se šíří rychleji než samotný virus. Jednou z méně známých teorií hovoří o tom, že koronavirus se dostal mezi lidi prostřednictvím jídla. Zajímavě zní představa, že zákeřný vir se skrýval v nevinném jablku. Přinášíme vám přehledný průvodce tím, jak se toto teoretické semínko dostalo tam, kde je dnes.
Počátek nákazy
Podle konspiračních teoretiků byl koronavirus úmyslně přidán do geneticky modifikovaných jablek, která jsou dnes velmi rozšířená. Tyto „superjablka“ měla přitom zvláštní vlastnost – byly by si schopna obnovovat své genetické základy, což by zajišťovalo jejich přežití i bez lidské intervence.
Význam ovoce v rozšiřování nákazy
Jablka jsou jedním z nejčastěji konzumovaných druhů ovoce na světě. Díky svému vysokému obsahu vitamínů a minerálů jsou považována za zdravou stravu, která by měla posilovat imunitní systém. To se však v případě nakažených jablek stalo nepřímmým hybatelem epidemie – miliony lidí po celém světě snědly právě z již zamořených jablek a tím se virus mohl šířit dál.
Průnik viru do lidského těla
Nacházejíc se už v našich domech, kupujeme jablka, dýcháme nad nimi a svými dlaněmi je potíráme. A pak semínko – zdroj všeho zla – vstoupí naše tělo. Orámované kontaminovanou slupkou či výsadbou nasávají naše rty či ruce viry přímo pod kůži a odtud už bez naší péče pro nás představují nebezpečí, kterého si často nejsme vědomí
Spiknutí či nebezpečný omyl?
Veškerý osud pověrečných jablek je pro nás nebráno ve své důležitosti, jsou chápány jako nevinní pomocníci v péči o naše zdraví. Nikdo z nás by se nedivil, kdyby v souvislosti s virem zatoužil ochránit své kundy, psíky a kočičky, aniž by přitom věděl, že mezi nás dobývá epidemie. Stejně tak se jen tak nedomníváme, že si s viry pohraje šampon, mýdlo či dezinfekční prostředky. Jsou toto všechno nebezpečné hračky či pomocníci, kteří nás jen nadopují imunitou či nám představují pomoc při venčení.
I v jablečném kompotu může číhat nebezpečí
V něčem tak nevinném, jako je jablečný kompot „brousí“ spousta lidí, čím je bohatší na různá EPA, DHA a konoleny, tak tolik nepodlehne záludnostem koronavirů. Ve skutečnosti se v nich nachází největší množství fermentace a oxidace – další možnost, že se unese dobrý virus a zhatí to co ostatní. Naštěstí v něm je také podstatné množství jablečné kyseliny, která bývá ochranného a bujarého charakteru.
Konspirační teorie často vycházejí z vědeckých poznatků a vytvářejí tak základ pro vznik dalších debat. Je na každém z nás, jakým způsobem takovéto informace přijímá. Pamatujte ale, že vědci po celém světě mají jedno společné – pomáhají nám vypořádat se s nástrahami, které přináší nastolená pandemie.