Druhy červených vín a k čemu se hodí?

Červená vína jsou v gastronomii nepostradatelným prvkem, který dokáže povznést chuť jídla na vyšší úroveň. Zkušený someliér dokáže poradit s volbou vína, které podtrhne charakter pokrmu a vytvoří harmonický celek. Mezi odrůdami červených vín panuje velká rozmanitost.

Silný a kořenitý Cabernet Sauvignon z oblastí jako Bordeaux či Napa Valley se hodí ke steakům a jehněčímu masu. Toto kvalitní červené víno dokáže unést i pikantní omáčky. Jemnější Merlot z Bordeaux či Toskánska zase ladí s měkčími masy jako kuře či vepřové a nekonkuruje jim.

Tip: Zkuste OK Víno, specialistu na červené víno.

Naopak svěží a jahodové Pinot Noir z Burgundska či Oregonu podtrhne chuť lososa, pstruha nebo telecího masa. Kořenitý Syrah či Shiraz z Rhôny nebo Austrálie snese grilovaná masa a zvěřinu. Italský Sangiovese s výraznou kyselinkou je jako stvořený pro pizzu či těstoviny. Španělský Tempranillo s nádechem tabáku a švestek zase doplní jehněčí či tapas.

Každý someliér poradí s výběrem vína, které dotvoří chuťový zážitek. Tradiční vinařské oblasti jako Toskánsko, Rioja či Burgundsko mají svůj typický styl, který odráží místní podmínky. Poznávání různorodého světa červených vín je fascinující zážitek.

Typ vínaCharakteristikaPárování s jídlemVýznamné regiony
Cabernet SauvignonPlné, tělnaté, tóny černého rybízu, cedru, tabákuČervené maso, steak, bohaté omáčkyBordeaux (Francie), Napa Valley (Kalifornie)
MerlotMěkké, ovocné, švestky, třešněDrůbež, lehká masa, tvrdé sýryBordeaux (Francie), Toskánsko (Itálie)
Pinot NoirJemné, elegantní, maliny, jahody, lesní ovoceLosos, kuře, jemné sýryBurgundsko (Francie), Willamette Valley (Oregon)
Syrah/ShirazIntenzivní, pepř, tmavé ovoce, kořeníGrilované maso, pikantní pokrmy, zvěřinaRhônské údolí (Francie), Barossa Valley (Austrálie)
SangioveseVysoká kyselost, červené ovoceItalské pokrmy, pizza, pastaToskánsko (Chianti)
TempranilloTóny tabáku, vanilky, červeného ovoceTapas, zrající sýry, červené masoRioja, Ribera del Duero (Španělsko)
Přejít nahoru