Recept na tradiční italskou pizzu

Italská pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě. Je to jednoduchá a přitom vynikající kombinace chutí, kterou si můžete přizpůsobit svému vkusu. V dnešním článku vám přinášíme recept na tradiční italskou pizzu, kterou si snadno připravíte i doma.

Ingredience

Pro přípravu těsta na italskou pizzu budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 l vlažné vody
  • 25 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava těsta

Do mísy prosijte mouku a vmíchejte do ní sůl. Smíchejte droždí s vlažnou vodou a přidejte do mouky. Přidejte také olivový olej. Vypracujte hladké těsto, které necháte v mísě na teplém místě kynout zhruba hodinu, dokud se zdvojnásobí.

Příprava náplně

Pro italskou pizzu si můžete vybrat jakoukoliv náplň, kterou máte rádi. Klasickou variantou je rajčatová omáčka, mozzarella a bylinky. Omáčku připravíte tak, že na pánvi orestujete prolisovaný česnek a přidáte loupaná rajčata, která dusíte do změknutí. Na omáčku nakonec přidejte bazalku a cukr.

Pečení

Když bude těsto na pizzu dokonale vykynuté, přeložte ho na pomoučenou vál. Rozválejte ho na požadovaný tvar a tloušťku. Přenesete ho na plech nebo pizzovou pánev, kterou jste nejprve vystřelili olivovým olejem.

Na rozválené těsto nanesete připravenou rajčatovou omáčku a posypete nastrouhanou mozzarellou. Přidejte další ingredience podle vašeho vkusu – šunku, olivy, žampiony či cokoliv jiného.

Pizzu pečte v předem vyhřáté troubě na co nejvyšší teplotu – ideálně na 250 °C. Pečte, dokud nebude pizza zlatavá a kůrka křupavá. Tradičně by mělo trvat zhruba pět až osm minut.

Hotová pizza

Hotovou italskou pizzu nechte chvíli vychladnout a krájejte na čtverce nebo kosočtverce. Servírujte teplou a případně můžete dozdobit čerstvou bazalkou nebo oreganem.

Přejít nahoru