Recept na slavnostní peruánskou specialitu – ceviche z mořských plodů

Peruánská kuchyně je známá po celém světě díky svým lahodným a originálním chutím. Jedním z nejznámějších peruánských pokrmů je ceviche, které se skládá z čerstvých mořských plodů a exotických ingrediencí. V tomto článku vám představím autentický recept na peruánské ceviche, které si můžete připravit jako skvělou slavnostní specialitu.

Ingredience pro čtyři porce:

– 500g čerstvých mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)

– 4 limety

– 1 červená cibule

– 1 paprika (červená, žlutá nebo zelená)

– 1 malá chili paprička

– 1 stroužek česneku

– Sůl, pepř

– Čerstvá koriandr (nasekaná)

Příprava:

1. Mořské plody důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky.

2. Do mísy vymačkejte šťávu z limetek a přidejte na drobno nakrájenou chili papričku.

3. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a přidejte do mísy se šťávou z limetek a chili papričkou. Nechte odležet 10-15 minut, aby cibule změkla.

4. Papriku nakrájejte na tenké proužky a přidejte do mísy s cibulí a limetkami.

5. Česnek rozmačkejte a přidejte do mísy se zbylými ingrediencemi.

6. Přidejte nakrájené mořské plody a promíchejte. Přidejte sůl, pepř a nasekanou koriandr. Nechte ceviche odležet v chladničce minimálně hodinu, aby se ingredience propojily.

Tento osvěžující pokrm je skvělou alternativou k tradičnímu předkrmu. Můžete ho podávat s nachos, čerstvým pečivem nebo samo o sobě jako lehkou večeři.

Co je to ceviche?

Ceviche je tradiční peruánský pokrm, který se skládá z syrového ryby nebo mořských plodů, které jsou naložené v promačkané citrusové šťávě. Kromě ryby nebo mořských plodů obsahuje ceviche také cibuli, papriku, česnek a typicky peruánskou přísadu – chili papričku. Díky kyselé šťávě z limetek nebo citronů dochází k chemickému procesu, při kterém se syrové maso „smaží“ a probíhá tak jeho změkčení a marinace. Ceviche je oblíbené pro svou osvěžující chuť a je často považováno za peruánský národní pokrm.

Může se ceviche připravit i ze sladkovodních ryb nebo zeleniny?

Ano, ceviche se může připravit také ze sladkovodních ryb nebo pouze ze zeleniny. V tradičním peruánském ceviche se používá syrová ryba z moře, ale můžete si vybrat jakoukoliv rybu podle vašeho gusta. Stejně tak můžete nahradit rybu nebo mořské plody zeleninou, jako jsou rajčata, avokádo nebo okurky. Výsledná chuť bude samozřejmě odlišná, ale i sladkovodní ryby a zelenina se dají v ceviche skvěle využít.

Jak dlouho lze ceviche skladovat v lednici?

Na ceviche je nejlepší spotřebovat co nejdříve po přípravě. Čerstvé mořské plody a ryby by měly být konzumovány co nejpříznivější. Po přípravě ceviche můžete pokrm skladovat v chladničce maximálně 24 hodin. Po této době přestává být ceviche čerstvé a chuť se zhoršuje. Proto je důležité si připravit ceviche v takovém množství, aby se vám ho podařilo celé spotřebovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru