Dezerty patří mezi nejoblíbenější části jídelníčku. Kdo by odolal sladkému pokrmu po dobrém obědě? Ve světě existuje mnoho odlišných dezertů, které se liší chutí, složením i způsobem přípravy. Zde vám přinášíme přehled pěti nejoblíbenějších dezertů světové kuchyně.
Tiramisu z Itálie
Toto italské dezert je oblíbené po celém světě. Jedná se o vrstvený dort s mascarpone sýrem, který se mezi vrstvy křemeliny navlhčuje v kávě nebo likéru. Tiramisu se obvykle posypává kakaa a podává se vychlazené. Je sladké, krémové a jemné.
Crème brûlée z Francie
Tento francouzský dezert je velmi populární v restauracích po celém světě. Jedná se o vanilkový krém pod křupavou vrstvou karamelu. Nejjednodušší verze crème brûlée obsahuje pouze pět ingrediencí: smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a cukr na karamelovou krustu. Tento dezert má jedinečnou kombinaci chuti a textury.
Key lime pie z USA
Key lime pie je dezert původem z jižní Floridy. Tento dort je vyrobený z limetkového džusu, sladkého kondenzovaného mléka a žloutků. Nachází se na křupavém těstě, které je připravováno z rozdrcených sušenek. Key lime pie je osvěžující, sladké a kyselé současně.
Gulab jamun z Indie
Gulab jamun je slavný indický dezert, který se skládá z gulab jamunových kuliček a sladkého sirupu, který je vytvořený z vody, cukru a růžové vody nebo růžovou esencí. Kuličky jsou vyrobeny z těsta ztuženého mléka, které je smaženo a následně namočeno do sirupu. Gulab jamun je sladké a aromatické.
Churros z Mexika
Churros jsou oblíbené ve Španělsku a v Latinské Americe, zejména v Mexiku. Jedná se o dlouhé smažené těsto, které se obvykle posypává cukrem a servíruje se s čokoládovou omáčkou. Churros jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř. Jsou perfektní na svačinu nebo jako sladká pochoutka.