Odhalení tajemství nejstaršího dosud dochovaného piva

Co je společného mezi miesťanskou kuchyní a archeologií? Odpověď naleznete v pivě! Minulý týden totiž britští vědci ohromili veřejnost oznámením, že se jim podařilo rekonstruovat výrobu nejstaršího dosud dochovaného piva.

Archeologický nález století

Příběh začal před pár lety, kdy byl na severu Skotska objeven dávný archeologický nález – hrnec plný zbytků staré, zkažené tekutiny. Po dalším zkoumání výzkumníci přišli k překvapivému zjištění: nález nebyl ničím jiným než zbytky piva, které zde leželo od doby bronzové. Nejzajímavějším faktorem bylo, že na rozdíl od dnešních piv, starověké pivo neobsahovalo chmel. Místo toho bylo výhradně vyráběno z medu, ječmene a různých druhů ovoce.

S pomocí moderních technologií a detailní analýzy zbytků se pak podařilo skupině britských vědců úspěšně rekonstruovat postup výroby piva. To následně podrobili zkoušce zkušených degustátorů, kteří potvrdili jeho jedinečnou chuť i vysokou kvalitu.

Výsledkem je fascinující spojení vědy a kuchyňského umění, které může přinést nové možnosti a inspiraci do světa gastronomie. Jakým směrem se bude ubírat pivovarnictví po tomto objevu se teprve uvidí, ale jedno je jisté – svět piva bude o něco bohatší.

Přejít nahoru