Výběrová káva arabika – cesta od plantáže k šálku

Káva je pro mnohé z nás denní rituál, který nás probudí a dodá energii. Ale málokdo z nás ví, jakou cestu káva podnikne, než se dostane do našeho šálku. Výběrová Arabika, oblíbený druh kávy, má svůj vlastní příběh, který je stejně fascinující jako její chuť.

Příběh skvělé kávy Arabika začíná na plantáži vysoko v horách. Zde, v nadmořských výškách od 600 m.n.m. až do 2 500 m.n.m., rostou kávové třešně v ideálních podmínkách. Vysoká nadmořská výška, úrodná vulkanická půda a specifické podnebí umožňují kávovým třešním dlouhé a dokonalé zrání. Čím déle kávové třešně zrají, tím širší a bohatší paletu chutí a vůní získávají.

TIP: Výběrovou kávu nabízí KavaMonro

Káva je poté sklizena, a to převážně ručně, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita. Třešně kávovníku musí být zralé a naprosto zdravé. Po sklizni následuje důležitý proces zpracování. Káva Monro je zpracovávána velmi šetrně, převážně mokrou cestou, a kávová zrna se třídí ručně. Tím je zaručen standard „Výběrová Arabika“.

Po zpracování je káva připravena do pražírny kávy. Zelená káva je pražena v krátkých intervalech a malých dávkách, aby byla vždy čerstvá a dokonalá. Po pražení je káva balena a připravena k distribuci do kaváren, prodejen nebo e-shopů.

Na závěr si pojďme porovnat tři populární druhy kávy: Arabika, Robusta a Liberica.

Typ kávyChuťKofeinPěstování
ArabikaJemná, s nádechem ovoce a květinMéně kofeinuVysoké nadmořské výšky
RobustaSilnější, někdy až hořkáVíce kofeinuNížiny, odolnější vůči nemocem
LibericaUnikátní, s nádechem dřeva a kouřeStřední obsah kofeinuVlhké nížiny

Každý z těchto druhů kávy má své jedinečné vlastnosti a chuťové profily. Ať už preferujete jemnou Arabiku, silnou Robustu nebo exotickou Liberiku, vždy si můžete vychutnat dokonalý šálek kávy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru