Nejoblíbenější dezerty v české kuchyni

Dezerty jsou nedílnou součástí české kuchyně a vždy potěší naše chuťové buňky. V tomto článku se podíváme na pět nejoblíbenějších českých dezertů, které si zamilovali jak místní obyvatelé, tak i turisté z celého světa.

Trdelník

Jedním z nejoblíbenějších dezertů v Česku je trdelník, který si získal srdce mnoha lidí. Jedná se o váleček těsta, který se obalí v cukru a skořici a peče se na otevřeném ohni. Tradičně se podává s tvarohovou nádivkou nebo s rozpuštěnou čokoládou.

Věneček

Věneček je dalším oblíbeným dezertem, který si získal místo na našich talířích. Jedná se o sladké pečivo ve tvaru věnčeku, které je často zdobeno mandlovými lupínky nebo sušeným ovocem. Věneček je ideální k odpolední kávě nebo čaji.

Palačinky

Palačinky jsou tradičním českým jídlem, které se stalo oblíbeným dezertem pro všechny věkové kategorie. Tyto tenké placky se plní dle osobních preferencí – od tvarohu s ovocem až po ořechovou náplň. Palačinky můžete posypat moučkovým cukrem nebo zalít čokoládou.

Bramborák

I když se bramborák často považuje za hlavní jídlo, není výjimkou, že se podává i jako dezert. Tento tradiční pokrm z jemně strouhaných brambor je ideální k teplému odpoledni nebo večerní příležitosti. Bramborák se často podává s jablečným kompotem nebo šlehačkou.

Rohlík

Rohlík je klasickým pečivem, které je známé svou křupavou kůrkou a měkkým těstem uvnitř. Tento oblíbený dezert se často zdobí pomazánkou z marmelády nebo tvarohem. Rohlík je ideální k snídani, svačině nebo jako rychlý dezert k odpolední kávě.

Přejít nahoru