Pokud jste milovníkem street foodu a alternativy klasických rychlých občerstvení, jistě jste si všimli vzestupu oblíbenosti falafelu. Míčky z cizrny, které pocházejí z kuchyně blízkého východu, se staly neoddělitelnou součástí gastronomické scény po celém světě. Přestože byste si mohli myslet, že tento kulinářský trend je nový, jeho historie je stovky let stará a skrývá v sobě mnoho překvapení.
Počátky falafelu: nespočet variant a tradice
Podařilo se nám vypátrat jeden jako když vyšitý fakt. Falafel je jídlo, kterého si může nárokovat více zemí najednou. Egypt, Izrael, Libanon či Sýrie se považují za jeho průkopníky a každá z těchto zemí má svou vlastní variaci na falafel. Zatímco v Egyptě jej připravují z bobů, v Izraeli se neobejdou bez cizrny. Navíc se falafel stal součástí vegetariánské i veganské kuchyně, představuje totiž zdravou alternativu k masu, je bohatý na bílkoviny a lze ho podávat s různými omáčkami a přílohami.
Kromě tradičního balení do pita chleba a konzumace jako rychlého oběda, se falafel stává i součástí sofistikovaných kulinářských kreací. Svůj comeback zažívá také jako gourmet jídlo, kde kuchaři experimentují s jeho přípravou, ochucením a servírováním. Nenechte se tedy oklamat jeho zdánlivou jednoduchostí. Možnosti, jak falafel připravit a podávat, jsou prakticky nekonečné.
Tato exploze falafelu v gastronomii je důkazem toho, že i stovky let staré recepty mohou zazářit v moderní kuchyni. Tak co na to říkáte, už máte chuť ochutnat tento orientální poklad, pokud jste tak ještě neučinili?
‚