Chuťové bomby z Blízkého východu – recept na zalité syrové maso

Známý recept s mnoha podobami

Každá kuchyně má něco, co ji činí specifickou a dobré. U kuchyně Blízkého východu jsou to především kořeněné směsi a zalitá masa. Tento tradiční recept se na různých místech Blízkého východu liší, ale v zásadě jde o syrové mleté maso zalité pikantní směsí a medem.

Pokrok a variabilita

V současné době se tento tradiční recept stále více modernizuje a mění se do různých podob. V některých zemích, jako je třeba Sýrie nebo Libanon, se stále více používají sušené přísady, které poskytují plnější chuť. V jiných zemích, jako je třeba Izrael nebo Jordánsko, se recept mění do podoby, kdy jsou směsi koření výraznější a hlubší a kdy je masa zabalená do pita chleba.

Recept na zalité syrové maso

Pro tento specifický recept budete potřebovat následující ingredience:

– 1 kg hovězího nebo jehněčího masa, nasekaného na jemno
– 2 cibule, nasekané na jemno
– 3 stroužky česneku, nasekané na jemno
– 2 lžičky sušeného kmínu
– 2 lžičky sušeného koriandru
– 1 lžička mletého kardamonu
– 1 lžička mletého skořice
– ½ lžičky mletého křenového kořene
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce medu
– sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

V míse smíchejte maso, cibuli a česnek. Přidejte do této směsi sušený kmín, koriandr, kardamon, skořici a křenový kořen. Pokud chcete, můžete přidat také čerstvou petrželku nebo koriandr. Smíchejte dobře.

Do směsi přidejte olivový olej a trochu soli a pepře. Promíchejte a znovu ochutnejte. Pokud je to potřeba, přidejte další koření podle své chuti.

Na dno keramického nebo skleněného pekáče nasypte med. Rozetřete ho po celém dnu a přidejte na něj masovou směs. Dobře roztlačte, aby se vyhnuly vzduchové kapsy.

Pečte na 200 stupních Celsia po dobu 20-30 minut, dokud není maso dokonale upečené.

Hotové maso nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete do masa přidat míchané oříšky, sušené ovoce nebo zeleninu. Dobrou chuť!

zalité-syrové-maso

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru