Bezlepková strava je stále oblíbenější, ať už z důvodu alergie na lepek či snahy o zdravější jídelníček. V tomto článku vám představíme nejlepší náhražky obilnin, které můžete zařadit do své bezlepkové stravy.
Lupy šišek a semínka chia
Obě tyto náhražky slouží jako bezlepkový zdroj vlákniny a jsou vhodné pro pečení. Lupy šišek můžete použít do těsta na chleba či do jiných pečiv. Semínka chia pak zase můžete smíchat do jogurtu nebo je použít jako náhradu za vejce v receptech.
Quinoa
Quinoa je oblíbenou náhražkou obilnin již několik let. Je to semínko rostliny, která obsahuje hodně bílkovin a má nízký obsah lepku. Quinou můžete použít jako přílohu ke jídlu, přidat ji do salátů nebo připravit z ní chutné quinové kuličky.
Kukuričná mouka
Kukuričná mouka je vhodnou náhražkou pšeničné mouky ve vašich receptech. Použít ji můžete na přípravu chleba, pizzového těsta či sladkých dobrot jako jsou muffiny či koláče. Kukuričná mouka je bohatá na živiny, vitamín C, E a vápník.
Amarant
Amarant je starověké zrní s vysokým obsahem bílkovin a minerálů. Je dobrou náhradou rýže nebo kousků těstovin. Amarant můžete vařit, přidat do polévek nebo ho použít při pečení.
Otruby
Otruby jsou další možností pro bezlepkovou stravu. Obsahují vlákninu a železo. Dá se je přidat do jogurtu, cereálií nebo do těsta na pečivo. Můžete je také využít jako zahušťovadlo do omáček a polévek.